HÄST
med inriktning HÄSTSJUKVÅRD/RIDNING

Är du hästintresserad och vill satsa på att arbeta med hästsjukvård på en veterinärklinik?
På Ösby har du från hösten 2019 möjlighet att inrikta din hästutbildning mot hästsjukvård och ridning. Inom hästsjukvård kan du få kompetensen D9, vilket innebär att du kan jobba på en hästklinik som djurvårdare på nivå 2. Då har du utökad kompetens att bl.a. sedera, medicinera intravenöst, lägga permanentkanyl, koppla dropp m.m. Det är stor efterfrågan i hästsjukvårdsbranschen på arbetstagare med sådan kompetens!
Ösby kommer från hösten 2018 samarbeta med en veterinär och ha en mindre hästklinik på Ösby.
När du har gått färdigt gymnasiet på Ösby är du väl förberedd för att söka vidare till högskolestudier inom hästområdet, som djursjukskötarprogrammet och hippologprogrammet.

Du som väljer hästsjukvård får en bred och mångsidig utbildning här på Ösby. Det betyder att du efter studenten kan söka alla möjliga jobb inom hästbranschen. Svenska hästskötare har gott rykte och är efterfrågade utomlands. När du gått på Ösby kan du mycket om hästens anatomi, fysiologi, raser, foder, sjukdomar och avel. Du har lärt dig att rida, köra, longera, tömköra och löshoppa.

OM UTBILDNINGEN

På Ösby har du möjlighet att öva inför yrkesprov för hästskötare för att ha möjlighet att kunna nå hästskötardiplom.

På skolan finns det gotlandsruss och varmblodstravare som vi använder till körning. Det finns en stor paddock och många fina körvägar samt rundbana. Vi rider vid Salaortens Ryttarförenings anläggning (SORF), på välutbildade hästar. På anläggningen finns ett ridhus 22×84 m, flera stora utebanor, terränghinder och skogsvägar.

DIN FRAMTID

Oavsett om du är intresserad av hästsjukvård, ridsport eller travsport kommer du efter gymnasiet ha många slags arbetsplatser och vidareutbildningar att välja på.

Du kan arbeta som hästskötare i travstall, ridstall, stuteri eller vid djursjukhus. Du kan arbeta tillsammans med stallchefer, ridlärare, ridelever, tränare, veterinärer, hovslagare, hästägare och stallskötare.

Givetvis kan du läsa av, förstå och samarbeta med hästar. Du kommer att lära känna folk i branschen som kan komma att öppna dina ögon för oväntade framtidsutsikter, som även kan öppna dörrar du inte visste att du ville passera…

Framtiden är din.

PRAKTIK

Du har även en hel del praktikveckor. Dessa genomför du hos duktiga yrkesmänniskor, i Sverige eller utomlands, inom ridsport, travsport, galopp, stuteri, islandshäst eller western.

Under gymnasietiden ingår minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande.

LÄRLINGSUTBILDNING

Du läser de teoretiska bitarna tillsammans med din klass på skolan och att du gör din praktik som lärling hos någon av de praktikplatser vi samarbetar med. Lärlingsutbildningen innehåller i stort samma kursinnehåll som det vanliga programmet. På sin lärlingsplats gör man 50% av sin studietid de åren man är lärling.

TA MED EGEN HÄST

Har du egen häst? Vi kan erbjuda plats för din häst i vår lösdrift, vilket innebär att den går i en stor hage med halmad ligghall och uppvärmt vatten samt fri tillgång på grovfoder.

Vi har en stor upplyst paddock med bra underlag och mycket trevliga ridvägar.

Kontakta vår stallförman Sanna Wilén Olsson för mer information om uppstallning på tel. 0224-74 88 24.

NATURVETENSKAPLIG PROFIL

Du som satsar mot högre utbildning kan komplettera med naturvetenskaplig profil. Då får du en särskild behörighet till naturvetenskapliga utbildningar på högskola och universitet.

UTGÅNG HÄSTSKÖTARE

EMELIE EKSTRÖM

NATURBRUKSPROGRAMMET HÄST

”Jag har ett stort ridintresse och funderar på att söka till hippologprogrammet efter gymnasiet. Jag vill i framtiden kunna utbilda hästar och ryttare. Jag kan också tänka mig att bli veterinär.”