HÄST

Du som väljer häst får en bred och mångsidig utbildning här på Ösby. Vårt mål är att du efter avslutad utbildning ska ha kompetens inom ett så brett område som möjligt. Det betyder att du efter studenten kan söka alla möjliga jobb inom hästbranschen. Svenska hästskötare har gott rykte och är efterfrågade utomlands. När du gått på Ösby kan du mycket om hästens anatomi, fysiologi, raser, foder, sjukdomar och avel. Du har lärt dig att rida, köra, longera, tömköra och löshoppa.

OM UTBILDNINGEN

På Ösby har du möjlighet att öva inför yrkesprov för hästskötare för att ha möjlighet att kunna nå hästskötardiplom.

På skolan finns det gotlandsruss och varmblodstravare som vi använder till körning. Det finns en stor paddock och många fina körvägar samt rundbana. Vi rider vid Salaortens Ryttarförenings anläggning (SORF), på välutbildade hästar. På anläggningen finns ett ridhus 22×84 m, flera stora utebanor, terränghinder och skogsvägar.

DIN FRAMTID

Oavsett om du är intresserad av ridsport eller travsport kommer du efter gymnasiet ha många slags arbetsplatser och vidareutbildningar att välja på.

Du kan arbeta som hästskötare i travstall, ridstall, stuteri eller vid djursjukhus. Du kan arbeta tillsammans med stallchefer, ridlärare, ridelever, tränare, veterinärer, hovslagare, hästägare och stallskötare.

Givetvis kan du läsa av, förstå och samarbeta med hästar. Du kommer att lära känna folk i branschen som kan komma att öppna dina ögon för oväntade framtidsutsikter, som även kan öppna dörrar du inte visste att du ville passera…

Framtiden är din.

PRAKTIK

Du har även en hel del praktikveckor. Dessa genomför du hos duktiga yrkesmänniskor, i Sverige eller utomlands, inom ridsport, travsport, galopp, stuteri, islandshäst eller western.

Under gymnasietiden ingår minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande.

TA MED EGEN HÄST

Har du egen häst? Vi kan erbjuda plats för din häst i vår lösdrift, vilket innebär att den går i en stor hage med halmad ligghall och uppvärmt vatten samt fri tillgång på grovfoder.

Vi har en stor upplyst paddock med bra underlag och mycket trevliga ridvägar.

Kontakta vår stallförman Sanna Wilén Olsson för mer information om uppstallning på tel. 0224-74 88 24.

NATURVETENSKAPLIG PROFIL

Du som satsar mot högre utbildning kan komplettera med naturvetenskaplig profil. Då får du en särskild behörighet till naturvetenskapliga utbildningar på högskola och universitet.

Hästskötare:
I travstall, ridstall, stuteri eller vid djursjukhus.

Du kan samarbeta med:
Stallchefer, ridlärare, ridelever, tränare, veterinärer, hovslagare, hästägare och stallskötare.

Du kan studera vidare för att nå yrken som:
Travtränare, hovslagare, hästmassör/equiterapeut, hippolog, ridlärare, veterinär och djursjuksköterska

Du kan kombinera din yrkesexamen med grundläggande högskolebehörighet. Du följer ett av våra program enligt ordinarie upplägg, men väljer engelska 6 (100 p) och svenska 3 (100 p) som individuellt val i åk 2 och 3, så får du det som kallas grundläggande behörighet.

Om du dessutom väljer att läsa till matematik 2a (100 p) och samhällskunskap 1a2 (50 p) som utökade kurser, kan du söka 3-åriga utbildningar på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) som t.ex. hippolog, lantmästare, skogsmästare, skogstekniker eller djursjukskötare.

Om du går på Naturbruksprogrammet (inriktning häst, djur, lantbruk eller skog) kan du kombinera din yrkesutbildning med naturvetenskapliga kurser. Det innebär att du läser mer matematik, fysik och kemi.

Naturvetenskaplig profil kan läsas i 2 steg. Du behöver inte fullfölja båda stegen utan kan läsa det första steget för att sedan återgå till ”vanligt” upplägg i åk 3 om du inte vill eller orkar fullfölja. Du får då ändå ut din yrkesexamen med grundläggande behörighet.

Om du fullföljer både steg 1 och 2 har du behörighet att söka vidare till många 5-åriga utbildningar på SLU som t.ex. veterinär, jägmästare och agronom, landskapsarkitekt. Du kan även söka andra utbildningar inom naturvetenskap.

• Engelska 5

• Träningslära

EMELIE EKSTRÖM

NATURBRUKSPROGRAMMET HÄST

”Jag har ett stort ridintresse och funderar på att söka till hippologprogrammet efter gymnasiet. Jag vill i framtiden kunna utbilda hästar och ryttare. Jag kan också tänka mig att bli veterinär.”