BYGG- OCH ANLÄGGNINGS- PROGRAMMET

Byggprogrammet ger grundläggande kunskaper om byggprocessen inom nybyggnad och renovering av bostadshus och övriga anläggningar. Går du Byggprogrammet får du lära dig grunderna i yrkena murare, målare, trä- och betongarbetare. Du kan även få prova på anläggare och byggnadsplåtslagare ute på företag. Yrkesutgångarna på inriktningen Husbyggnad är murare, betong- eller träarbetare och på inriktningen måleri är utgången byggnadsmålare.

YRKESFÖRBEREDANDE

Bygg- och anläggningsprogrammet yrkesförberedande med stora delar praktik (APL) som ger dig möjlighet till jobb direkt efter utbildningen.

TRIVAS HOS OSS

På Bygg- och anläggningsprogrammet får du lärdomar dig för resten av livet. Det innebär att vi på Ösby strävar efter att förstärka dina förmågor, öka motivationen och skapa mening och lust med det som händer i skolan. Viktiga begrepp på byggprogrammet är elev-aktivitet, eget ansvarstagande och inflytande. Efter tre år på byggprogrammet vill vi se att du är attraktiv på arbetsmarknaden. Det ska vara roligt att gå Bygg- och anläggningsprogrammet på Ösby i Sala!

BRA ATT VETA

200 av de totala kurspoängen utgörs av Individuellt val. Här har du möjlighet att läsa det som inte finns med i ditt program, eller få chansen att specialisera dig inom ett angränsande yrke.

Gymnasiearbetet genomförs enskilt eller i grupp under årskurs 3. Här skall du visa upp några moment inom din valda yrkesutgång.

Naturligtvis är vi med och tävlar om en plats i Yrkes-SM för Trä-Betongarbeten, Mur och Plattsättningsarbeten och Måleri. Vi var med vid SM i Umeå 2014 och Malmö 2016. 2018 blev våra elever SM-vinnare i träarbete och tävlar vidare i EM i Österrike samt VM i Kazan, Ryssland.

PRAKTIK

APL står för Arbetsplatsförlagt lärande vilket innebär att man i årskurs 2 har två dagar praktik per vecka och årskurs 3 har tre dagar praktik per vecka. Du har dessutom 6 veckors sammanhängande praktik i åk 2 och även i åk 3 Då är du ute i praktiskt arbete och kan följa ett företag i ditt yrkesval. Redan under praktiken har du möjligheten till att knyta kontakter med byggföretag för en framtida anställning.

 

HÖGSKOLESPÅRET

Passar dig som är intresserad av gymnasieutbildning där teori varvas med praktik och för dig som vill komplettera ett yrkesprogram med en bredare högskolebehörighet.

 

POÄNGPLAN

GYMNASIEGEMENSAMMA & PROGRAMÄMNEN

1100

TOTALT ANTAL POÄNG

2800

KURSER FÖR UTÖKAD BEHÖRIGHET, OBLIGATORISKA & VALBARA

300

TRÄ-, BETONG OCH MURERIARBETE

TRÄARBETARE INRIKTNING HUSBYGGNAD

500

PROGRAMFÖRDJUPNING

400

UTGÅNG TRÄ

300

BETONGARBETARE INRIKTNING HUSBYGGNAD

500

PROGRAMFÖRDJUPNING

400

UTGÅNG BETONG

400

MURARE INRIKTNING HUSBYGGNAD

500

PROGRAMFÖRDJUPNING

300

UTGÅNG MUR- OCH PLATTSÄTTNING

400

MÅLERIARBETE

 

MÅLARE INRIKTNING MÅLERI

400

PROGRAMFÖRDJUPNING

300

UTGÅNG BYGGNADSMÅLARE

500
 

ANTAGNINGSGRÄNS

 

LÄGSTA ANTAGNINGSPOÄNG 2022

90
 
 

BYGG- & ANLÄGGNINGSPROGRAMMET